Drie veelvoorkomende prijsstrategieën

Leer meer over de drie meest voorkomende prijsstrategieën voor e-commerce: Op kosten gebaseerde prijzen, op waarde gebaseerde prijzen en op concurrentie gebaseerde prijzen.

,
Picture of PriceShape
PriceShape
Follow us on social media

Omslagafbeelding van veelgebruikte prijsstrategieën

 

Prijzen zijn een essentieel aspect bij het runnen van een e-commerce winkel, omdat dit van invloed kan zijn op de winstgevendheid van je bedrijf en je vermogen om klanten aan te trekken en te behouden. Er zijn verschillende prijsstrategieën die je kunt gebruiken, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Hier is een kort overzicht van drie veelgebruikte prijsstrategieën voor e-commerce winkels en waarom één ervan belangrijker dan ooit is, gezien de marktsituatie:

 

Visuele afbeelding van op kosten gebaseerde prijzen

Op kosten gebaseerde prijzen


Op kosten gebaseerde prijzen houdt in dat je je prijzen instelt op basis van de kosten die gepaard gaan met het produceren en verkopen van je producten. Deze strategie is relatief eenvoudig, omdat je bij het bepalen van je prijzen alleen rekening hoeft te houden met de kosten van materialen, arbeid en overhead.

Een voordeel van op kosten gebaseerde prijzen is dat het ervoor zorgt dat je je kosten dekt en winst genereert, wat altijd cruciaal zal zijn. Het kan echter moeilijk zijn om de kosten nauwkeurig te voorspellen, vooral als je met complexe of op maat gemaakte producten werkt. Op kosten gebaseerde prijzen geven je waarschijnlijk niet de mogelijkheid om effectief te concurreren met andere verkopers, wat een nadeel kan zijn in een concurrerende markt.

 

 

 

Visuele afbeelding van op waarde gebaseerde prijzen

Op waarde gebaseerde prijs


Op waarde gebaseerde prijzen houden in dat je je prijzen instelt op basis van de door klanten waargenomen waarde van je producten. Deze strategie omvat het begrijpen van je doelgroep en wat zij bereid zijn te betalen voor je producten.

Een voordeel van op waarde gebaseerde prijzen is dat je wel hogere prijzen kunt rekenen voor producten met een hogere waarde, waardoor je winstgevendheid toeneemt. Het kan echter enige tijd duren voordat je nauwkeurig kunt bepalen welke waarde klanten aan je producten hechten. Misschien moet je marktonderzoek doen of verschillende prijspunten testen om de optimale prijs te vinden, wat tijdrovend en duur kan zijn.

Dit was de tweede van drie veel voorkomende prijsstrategieën. Laten we eens kijken naar op concurrentie gebaseerde prijzen, ook al klinkt dit voor sommigen onaantrekkelijker dan op kosten en waarden gebaseerde prijzen, omdat het verwijst naar acties die zijn gebaseerd op de beslissingen van anderen en niet die van jezelf. 

 

 

 

Visuele afbeelding van op concurrentie gebaseerde prijzen

Op concurrentie gebaseerde prijzen


Eén prijsstrategie die vooral effectief kan zijn in een zeer competitieve markt, is op concurrentie gebaseerde prijsstelling het bepalen van je prijzen op basis van de exacte of vergelijkbare producten van je concurrenten.  

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van op concurrentie gebaseerde prijzen voor je e-commerce winkel. Het geeft je in de eerste plaats de mogelijkheid om concurrerend te blijven op de markt en prijsgevoelige klanten aan te trekken. In deze moeilijke tijden zijn klanten meer geneigd om prijzen te vergelijken en te onderzoeken om geld te besparen. Door je prijzen op of onder de prijzen van je concurrenten in te stellen, kun je je producten aantrekkelijker maken voor potentiële kopers en marktaandeel winnen.

Bovendien kunnen op concurrentie gebaseerde prijzen je helpen snel te reageren op veranderingen in de markt, omdat je je prijzen in realtime kunt aanpassen op basis van de prijzen van je concurrenten. Op concurrentie gebaseerde prijzen helpen je ook de prijs te verhogen voor alle producten waarvoor je te laag geprijsd bent. Dit verhoogt het bedrijfsresultaat aanzienlijk en heeft vaak zelfs geen invloed op het aantal verkopen van een bepaald product, omdat je ervoor kunt zorgen dat je nog steeds de laagste prijs hebt, ook al is deze gestegen. 

Op concurrentie gebaseerde prijzen kunnen een waardevol hulpmiddel zijn voor e-commerce winkels in zeer concurrerende markten. Door de prijzen van je concurrenten nauwlettend in de gaten te houden en je prijzen dienovereenkomstig aan te passen, kun je ervoor zorgen dat je producten concurrerend blijven en prijsgevoelige klanten aantrekken. Het is van cruciaal belang om bij het bepalen van je prijzen rekening te houden met de kosten van de verkoop van je producten en de waarde die klanten eraan hechten, naast concurrerende prijzen. Het vinden van de juiste balans tussen deze factoren kan je winstgevendheid maximaliseren en een succesvol e-commercebedrijf opbouwen. 

 

Wil je liever niet naar de prijzen van je concurrent kijken?

Dat is een optie bij de eerste twee prijsstrategieën. Maar minimaal 20% van het assortiment is vaak ruim 10% lager geprijsd dan de goedkoopste concurrent. Deze feiten impliceren dat je je brutomarge kunt verhogen door de prijzen te verhogen zonder omzet te verliezen.

Ook het feit dat een concurrent geen voorraad meer heeft, is een kans voor jou. Je kunt je prijs dienovereenkomstig verhogen en direct van de situatie profiteren. Er zijn veel verschillende prijsstrategieën waar bedrijven gebruik van kunnen maken. De beste strategie voor een bepaald bedrijf hangt af van verschillende factoren, waaronder het type product dat wordt aangeboden, de sector, de doelmarkt, de concurrentie en de algemene bedrijfsdoelen. Het is belangrijk om zorgvuldig na te denken over de prijsstrategie die de algemene doelstellingen van het bedrijf het beste ondersteunt.

Wil je geen tijd besteden aan het handmatig controleren van de prijzen van je concurrenten? PriceShape doet precies dat voor je en verzamelt informatie over al je concurrenten en hun prijzen op één plek. Je kunt onze diensten gratis testen met je eigen productfeed en hier zien hoe je je verhoudt tot andere online winkels.

 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwsbrief van PriceShape E-mail

Je kunt veel leuke content en updates verwachten in onze nieuwsbrief, zoals gratis webinars en blogs. We streven ernaar onze kennis te delen en mensen te informeren over prijzen en trends in de wereld van e-commerce.