Wanneer en waarom odd-even prijsstelling als strategie gebruiken

Lees meer over de psychologie achter de odd-even prijsstelling en de impact die culturele en sociale omstandigheden kunnen hebben op dit prijsmodel.

,
Picture of PriceShape
PriceShape
Follow us on social media

Odd-even prijsstelling

 

Prijseindes

'Prijseinde' verwijst naar de laatste cijfers van de prijs van een product. Als een product bijvoorbeeld € 9,99 kost, eindigt de prijs op '99'. Prijseindes worden vaak gebruikt in marketingstrategieën, zoals odd-even prijsstellingen, om een psychologisch effect op consumenten te creëren. Het idee achter prijseindes is dat bepaalde cijfers aantrekkelijker kunnen zijn voor consumenten, afhankelijk van hun culturele en psychologische associaties met die cijfers. Oneven getallen kunnen bijvoorbeeld worden geassocieerd met kortingen of uitverkoop, terwijl even getallen kunnen worden geassocieerd met kwaliteit en luxe. Door specifieke prijseindes te kiezen, kunnen bedrijven de perceptie van consumenten over hun producten beïnvloeden en hen aanmoedigen om te kopen.

Oneven cijfers

Odd-even prijsstelling

'Odd-even prijsstelling' is een marketingstrategie waarbij de prijs van een product eindigt op een oneven getal (zoals €19,99) of een even getal (zoals €20,00) om een psychologisch effect op consumenten te creëren. Het idee achter deze prijstechniek is dat oneven prijzen aanzienlijk lager lijken dan even prijzen, ook al bedraagt het verschil maar een paar cent.

Onderzoek heeft aangetoond dat een odd-even prijsstelling een effectieve manier kan zijn om de omzet en winst te verhogen. Consumenten zien oneven prijzen eerder als een goede deal en zullen dan ook eerder tot aankoop overgaan. Bovendien kan een odd-even prijsstelling een perceptie van waarde creëren, omdat consumenten ervan kunnen uitgaan dat oneven prijzen aangeven dat het product is afgeprijsd of in de uitverkoop is.

Een odd-even prijsstelling wordt vaak gebruikt in verschillende sectoren, waaronder de detailhandel, horeca en e-commerce. Het wordt ook gebruikt in prijsstrategieën zoals bundelprijzen, waarbij een groep artikelen samen wordt verkocht tegen een prijs die eindigt op een oneven of even getal.

Oneven prijzen

De psychologie achter prijsuiteinden

De psychologie van prijseindes is gebaseerd op het idee dat consumenten bepaalde getallen aantrekkelijker of aantrekkelijker vinden dan andere. Deze perceptie kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder culturele associaties, ervaringen uit het verleden en cognitieve vooroordelen.

Een van de meest bekende prijsuiteinden zijn oneven getallen, zoals € 9,99, die vaak wordt gebruikt om de perceptie van een lagere prijs te creëren. Dit staat bekend als ‘charm pricing’, omdat oneven getallen als ‘charmant’ of aantrekkelijk voor consumenten worden gezien. Onderzoek heeft aangetoond dat consumenten de neiging hebben zich te concentreren op de meest linkse cijfers van een prijs, wat betekent dat ze een prijskaartje van €9,99 eerder zien als €9 dan als €10, ook al is het verschil maar één cent.

Op dezelfde manier kunnen zelfs getallen, zoals € 20, als hogere kwaliteit of luxer worden ervaren. Dit komt omdat even getallen vaak worden geassocieerd met stabiliteit en evenwicht. Een luxe restaurant kan bijvoorbeeld de menu-items prijzen met behulp van even cijfers om een perceptie van kwaliteit en verfijning te creëren.

Naast oneven en even getallen kunnen ook andere prijsuiteinden de perceptie van consumenten beïnvloeden. Prijzen die eindigen op '0' of '5' kunnen bijvoorbeeld als ronder en stabieler worden gezien, terwijl prijzen die eindigen op '7' als unieker of specialer kunnen worden ervaren.

Over het algemeen suggereren de psychologische effecten van prijsuiteinden dat bedrijven prijsstrategieën kunnen gebruiken om de perceptie van consumenten over hun producten te beïnvloeden en hen aan te moedigen om te kopen.


Het maakt niet uit wat of hoe je je prijs wilt instellen, je kunt het allemaal automatisch doen in PriceShape. Je kunt specifieke productsoorten of groepen kiezen die moeten eindigen met specifieke getallen. Lees meer over hoe je odd-even prijsstrategieën op ons platform kunt opzetten of hoe PriceShape je bedrijf kan helpen.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwsbrief van PriceShape E-mail

Je kunt veel leuke content en updates verwachten in onze nieuwsbrief, zoals gratis webinars en blogs. We streven ernaar onze kennis te delen en mensen te informeren over prijzen en trends in de wereld van e-commerce.