De prijs die je zal helpen slagen

'Price to Win' is een prijsstrategie waarbij het in overweging nemen van meerdere factoren het mogelijk maakt een concurrerend bod uit te brengen en te proberen een contract of verkoop binnen te halen.

Picture of PriceShape
PriceShape
Follow us on social media

 

Price to Win

Wat is een price-to-win-strategie?

Een Price to Win-strategie heeft als doel de laagst mogelijke prijs te bepalen om het contract binnen te halen en tegelijkertijd een redelijke winstmarge voor het bedrijf te garanderen.

Het proces omvat het analyseren van de situatie, het aanpassen van de prijs en het opnieuw analyseren ervan totdat het bedrijf de beste prijs vindt om te bieden. Bij hun beslissing houden ze rekening met het budget van de klant, de kosten van de concurrentie en de kosten. Door dit allemaal te doen, kunnen ze hun kansen vergroten om het contract binnen te halen en winst te maken.

 

Hoe is dit relevant voor mijn bedrijf?

Deze strategie kan in verschillende bedrijfsscenario's worden toegepast. Bedrijven in de commerciële sector maken bijvoorbeeld vaak gebruik van Price-to-Win-strategieën om de prijs van hun producten of diensten te bepalen en tegelijkertijd de winstgevendheid op concurrerende wijze te garanderen.

Je kunt Price-to-Win-strategieën gebruiken om de prijsstelling in een concurrerend bied- of aanbestedingsproces te optimaliseren. Dit omvat het begrijpen van de prijzen van je concurrenten, het evalueren van de kostenstructuren en het bepalen van de meest effectieve prijsstrategie om een contract of verkoop binnen te halen.

Bovendien kan Price to Win ook worden ingezet bij productontwikkeling om de ideale prijs voor een nieuw product vast te stellen. Bedrijven kunnen het optimale prijsniveau selecteren dat de omzet en winstgevendheid maximaliseert door de behoeften van klanten, de marktvraag en concurrerende prijzen te analyseren.

 

Wanneer is een Price to Win-strategie goed om te gebruiken?

Price to Win combineert concurrentievermogen en winstgevendheid. Het is echter de beste strategie die je kunt gebruiken in de volgende drie scenario's:

 1. Bij deelname aan een biedproces: In situaties waarin prijsstelling een cruciale rol speelt, helpt deze strategie bij het ontwikkelen van een concurrerende prijsaanpak die je kansen op succes vergroot.

 2. Bij de lancering van een nieuw product: Met de strategie kun je de optimale prijs bepalen door de behoeften van de klant, de marktvraag en concurrerende prijzen te analyseren. Dit zorgt ervoor dat je de omzet en winstgevendheid maximaliseert.

 3. Bij druk van de concurrentie en marktveranderingen: Als je bedrijf te maken krijgt met prijsdruk van concurrenten of als er sprake is van verschuivingen in de marktomstandigheden, helpt de Price to Win-strategie bij het beoordelen en aanpassen van je prijsstrategie. Hierdoor kun je concurrerend blijven en toch winstgevend zijn.

 4.  Wanneer de ideale prijs moet worden bepaald voor de overname van een doelbedrijf. Door de financiële situatie, het concurrentielandschap en de marktomstandigheden van het doelbedrijf te analyseren, ondersteunt deze analyse kopers bij het bepalen van een eerlijke prijs.

Price to win

Waar moet je op letten bij het gebruik van de Price to Win-strategie? 

Het is belangrijk om rekening te houden met de langetermijngevolgen van een Price to Win-strategie, omdat dit kan leiden tot een race to the bottom en uiteindelijk je winstgevendheid kan schaden. Het is van cruciaal belang om rekening te houden met je algehele waardepropositie en merkimago en niet alleen te vertrouwen op je prijs als de belangrijkste onderscheidende factor. De belangrijkste factoren waar je naast de prijs rekening mee moet houden, zijn: 

 1. De strategie is slechts zo goed als de gegevens die erin worden verwerkt. Het is belangrijk om nauwkeurige en actuele informatie te hebben over de eisen van de klant, de concurrentie en de kosten.

 2. De strategie moet gebaseerd zijn op een grondig inzicht in de behoeften en prioriteiten van de klant. Dit omvat prijs en technische mogelijkheden, prestaties uit het verleden en kwaliteit.

 3. De strategie moet realistisch en duurzaam zijn. Het binnenhalen van een contract of verkoop tegen een onhoudbaar lage prijs kan op de lange termijn je reputatie en winstgevendheid schaden

 4.  De strategie moet flexibel en aanpasbaar zijn. Tijdens het biedproces kunnen de omstandigheden veranderen en het is belangrijk om je prijsstrategie hierop aan te passen.

 5. De strategie moet voldoen aan relevante wet- en regelgeving, waaronder prijsstelling, ethiek en contractvorming.

Price to win

Hoe kan PriceShape helpen met een Price to Win-strategie? 

PriceShape kan je helpen bij het ontwikkelen van een datagestuurde Price to Win-strategie, gebaseerd op marktomstandigheden, concurrentiedruk en klantgedrag. Wij kunnen je bedrijf helpen met het volgende bij het uitvoeren van een Price to Win-strategie:

 1.  Wij kunnen gedetailleerde marktanalyses voorzien, inclusief informatie over de prijzen van concurrenten, markttrends en klantgedrag. Deze informatie kun je gebruiken om een Price to Win-strategie te ontwikkelen die concurrerend is en is afgestemd op je behoeften

 2. We kunnen een scenarioanalyse uitvoeren om je te helpen prijsstrategieën en hun potentiële impact op het verkoopvolume, de omzet en de winstgevendheid te evalueren. Dit kan je helpen een Price to Win-strategie te ontwikkelen die concurrentievermogen en winstgevendheid in evenwicht houdt

 3. Wij geven je realtime prijsinformatie, zodat je prijsstrategieën kunt aanpassen als reactie op marktomstandigheden, concurrentiedruk en feedback van klanten. Deze flexibiliteit is van cruciaal belang voor het ontwikkelen van een succesvolle Price to Win-strategie

 4. We kunnen historische gegevens analyseren om prijspatronen en trends te identificeren, zodat je prijsstrategieën kunt ontwikkelen op basis van prestaties uit het verleden

Deze strategie is niet de enige prijsstrategie waarmee PriceShape je bedrijf kan helpen. Als je meer wil weten over PriceShape en hoe we je kunnen helpen, klik dan hier.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwsbrief van PriceShape E-mail

Je kunt veel leuke content en updates verwachten in onze nieuwsbrief, zoals gratis webinars en blogs. We streven ernaar onze kennis te delen en mensen te informeren over prijzen en trends in de wereld van e-commerce.